Scoil: Ceann Trá (Ventry) (uimhir rolla 15592/3)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
D. Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá lionanna i gceanntar na sgoile. Tugtar lios ar chuid aca, cathair ar a thuille aca, dún ar a thuille aca, agus rath ar a thuille aca. Tá lios i Mam an Óraig agus an Ceallamhrach a tugtar air. Cláidhe agus bainne cré atá tímcheall air. Cuma cruinn ata air. Tá ráth in Ráththonáin agus is uaidh a h-ainmnígheadh an baile. Díog mór atá tímcheall ar sin. Cuma cruinn atá air. I nDún Bheag tá dún falla cloch ata tímcheall air. Tá cathair i gCathair Árd. Tá cuid aca i radharc a chéile.
    Chuaidh daoine isteach sa cheann atá in Ráth Chónáin agus thugadar coineall leó mar bhí sé dorchadh agus nuair a bhíodar tamall mhaith isteach ann do mhúch an choinneall agus do chasadar mar bhí eagla ortha go raibh droch aér istigh.
    Deirtear gurb iad na sídheóga a dhein iad agus go mbídís 'na
    Brígid Ní Lúbhaing