Scoil: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Chiarraí
Ss. Ó Conchabhair

an coinneal ortha agus béigin dóibh filleadh thar n-ais agus é dhunadh.
    Bhí droch fhear na chómhnaidhe i n-aice le Pláta. Mícheal Ó Gríbhthín ab ainm do. Bhí an tig do bfhearr san áit aige. Ní raibh ach sean bhothán ag Pláta. D'fhág Mícheál Ó Gríbhthín an áit agus nuair a bhí sé ag fáigint ní thabharfadh sé an tigh do Phláta. Is amhlaidh do leag sé an tigh ar fad.
  2. Áit Ainmeacha
    An Gort Mór mar is gort mór é. Gort na gCloch, Gort an Sliabh, An Gort Uachtarach, An Garraidhe caol, Gort an Gheataigh, Garraide na gClochán, Garraidhe Láir, Builtín Cruinn, Gort an Aitin, An Pháirc, An Cnoc Theas, An Sliabh Iocharacht, An Cnoc Thuaidh, Clochán na Ceardantan - mar bhí ceardantan ann fadó. Páirc a Chap.
    Pádraig Mac Shíthigh