Scoil: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Chiarraí
Ss. Ó Conchabhair

Ór do cuireadh i Bhfolac
    Bhí gaba na chómhnuidhe thiar i gCathair Saidhbín fadó. Bhí ceardchan aige agus in aice an ceárdchan bhí gáirdín beag ar a dtugaidís "Goirtín na gCruadh". I gcúine de'n gháirdín bhí crann sgeach geal ag fás.
    Bhí an gabha ana bhocht. Bhí taidbhreamh aige go raibh ór le fágail aige i nDroicheadh Luimnighe. Do bhí an taidhbhreamh chéadna aige trí oidhche i ndiaidh a chéile. Bhí sé chómh deimhnightheach san dá thaidhdhream gur chuir sé dhó go Luimneach. Nuair a chuaidh sé ann bhí sé ag lorg an óir. Bhí sé ag cuardach agus ag cuardach ar a dhícheall. Thug sé trí lá á cuardach ach ní fhuair sé tásg ná tuirisg air.
    Ar deireadh tháinig duine uasal chuige a bhí na cómnuidhe
    AT1645: The Treasure at Home