Scoil: Na Gleannta

Na Gleannta Theas, Co. Chiarraí
Ss. Ó Conchabhair

Diarmuid Bán.
    Bhí fear na chómhnaidhe i nDúinséan inaice an Daingin i gCorca Dhuibhne breis is céad bliain ó shin. Diarmuid Ó Conchubhair dob ainm do. Níor thug aoinne riamh air ach Diarmuid Bán. Leas ainm do beadh é sin. Lá amáin bhí Diarmuid ag obair inaonfeacht lé meitheal inaice an bhóthair tímcheall trí míle ar an dtaobh thoir don Daingean. Tháinigh bean agus bacach an treó. Ó Bhaile Mhúirne i gCorcaig do beadh iad.
    Thosnuig an bacach a bheith ag gábhail stealla ar a mhnaoi. Bhí an bhean bhoct ag béicig. Chuala na fir í ag gábail di. Diarradar ar Dhiarmuid Bán toisig go raibh
    Padraig Mac Gearailt
    Rinn Chonaill, Co. Chiarraí