Scoil: An Clochar, Banada (uimhir rolla 11887)

Beannada, Co. Shligigh
An tSr M. de Lellis

Ar an leathanach seo

1. Blíanta ó shoin chomhnuigh fear darbh ainm Miceál Ó Hanley i m'ceanntar Dorwos. Gac tráthnóna i rith an Samrad théigeadh sé chuig an phorthaig cun clíabh móna a tabhairt abhaile. Bhí an portach siudhthe timceall mhíle ón a bhaile féin. Tráthnóna áirite bhí sé ag dul chuig an phortaigh agus cas fear-dearca ar a raibh aithne aige.
    Bhí sgéal brónach le n-innsint aige sé sin go raibh colceatar dó tar éís bás d'fhághail, agus rud eile gur fhág an feirm dó le h-uacht. Bhí go mhait agus ní raibh go h-olc. Feictear go raibh a séan-éadaig ar Miceál agus cheap Miceál in a inntin fhéin go mbéadh sé ró déanach dul abaile agus a chuluith úr Domhnaigh a cur air. Ar chuma ar bhith bhí éadaigh galánta ar an bfear deirce agus d'iarr
    AT1792A: The Priest's Pig
    Brigid Ní Durcáin