Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le daoine. Chuir gach duine aca fáilte roimh Sheán O Laoidhe. Leagadh cathaoir chuige agus shuidh sé síos agus chaith sé píopa tobac. Annsin dubhairt sé go mbeadh sé ag dul abhaile. Dubhairt fear an tighe leis fanacht ar feadh na h-oidhche is go gcuirfeadh sé a bheirt mac abhaile leis an gcairt.
    Ar maidin tháinig an chairt ag an doras agus chuaidh an bhean amach agus cé bheadh ann act Seán agus é marbh. Thug sí isteach é agus bhí torramh aca agus cuireadh san roilig é an lá ina dhiaidh.
    An oidhche sin nuair a bhí an bhean na codladh tháinig Seán ag an doras agus dubhairt sé leithi é do oscailt. Tháinig faithchíos ar an mnaoi agus ní osclóchadh sé an doras mar shíl sí go raibh sé curtha. Chuaidh sé isteach sa scioból agus chodail sé ann ar feadh na h-oidhche. Bhí dá mhuic ann agus ag eirighe lae cé tháinig ach an tighearna talmhan agus an Báille cun na muc do thabhairt leo agus
    AT1792A: The Priest's Pig
    Tomás Ó Mainnín