Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

an croiceann don fhear eile.
    Chuaidh an t-amadán beag go dtí an baile mór leis an gcroiceann do dhíol. Bhí ceithre sgilleacha aige agus sháith sé iad isteach sa gcroiceann. Chomh luath agus bhí sin déanta aige chonnaic sé duine uasal ag teacht chuige. "An gceannochaidh tú croiceann a dhuine uasail" ars an t-amadán beag leis. "Níl aon mhaith ann" ars an duine uasal. "Ó tá" ars an t-amadán "féach nach bfhuil" agus bhuail sé buille air. Thuit sgilling as. Thug sé buille eile air agus d'éirigh scilling eile as. Nuair chonnaic an duine uasal na scilleacha ag tuitim as cheannuigh sé é agus thug sé mála lán d'airgead don amadán beag.
    Bhí iongnadh mór ar an amadán mór nuair chonnaic sé an méad saidhbhris a bhí ag an bhfear eile. Bh fhada uaidh a fhaghail amach cá bhfuair sé é ar cor ar bith. Sa deireadh níor fhéad sé seasamh níos fuide gan an
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Micheál Ó Shomacáin