Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

Ar an leathanach seo

1. Bhí fathach fadó ann agus is fadó a bhí. Nuair a bhí sé ag imtheacht ar maidin dubhairt sé le na mhnaoí an mac a mharbhughadh agus é a bheith bruithe dhó nuair a thiocfhaidh sé abhaile. Nuair a d'imthigh sé thosuigh an bhean ag gol mar níor mhaith léi an mac a mharbhughadh. Tháinig an gaduidhe dubh isteach chuici agus d'íarr sé dhi tuige a raibh sí ag gol. Fathach atá pósta agamsa adubhairt sí, agus dubhairt sé liom mo mhac a bheith bruithte nuair a thiocfhadh sé abhaile. Bhfuil aon mhuc agad adubhairt an gaduidhe dubh. "Tá adeir sí." Má tá adeir sé, sábhalaidh mise an mac.
    Mharbhuigh an gaduidhe dubh an mhuc, agus glan sé í, agus bhain sé an mhéar do'n mhac agus chuir sé an mhéar i ngualann na muice, agus chuir sé an mhuc ag bruith. Bhí an fathach ag
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures
    Seán Ó Catháin