Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fáighte amach go mbíonn súas is anúas le céad tríocha cúig míle eochrasach a sól punt meádhchain. Idir cúig no sé de phunta is ionfúala an sól a bheirt le tról agus le spilléad is mó a mharbhuightear an sól agus ins an oidhche is gnáth é a mharbhú. Lugaí, bíadh di uilicíni no farchain bhriste na baoití is féarr le'n aghaidh. I Mí na Márta agus na Feile Bréighde airsir síolruighte an tsóil Breac é nach feidir mórán úsáide a dhéanamh úr de mar ní glacann sé an salann úr.
  2. Ta cineál iasc sa bhfairrge ar a dtugtar na geisc leathógach. Sé an tAileabó an breac is mo de na geisc seo. Breach mór fiadháin é