Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leat gur ó dheireadh na lúghnasa go otaga bláth buidhe ar an selistream a bhíos sé ina shéasúr. Deirtear gur i gcaitheamh ráithe an Earraigh a shíolrúigheas sé freisin.
  2. Deirtear go dtáthuigheann an bréam i-naice na náiteacha teithe. Sa samhradh agus sa bhfhóghmhar a marbhuightear sa tír seo é. Deirtear freisin gur breac breágh séasúrach é.
    Pilséir an baoite is feárr ina chomhair. Nuair a marbhuightear an bréám níl léigheamh ná innseacht sgéil ar an méid iannaigh a bhíos ar chaon taobh dhó. Ní mór na iannaigh a scríobadh sara ndéantar tada leis. Bíonn roinnt ganimh shíor ina bholg agus fágann sin gur amach ar an nglan a chómhnuigheas sé. Ní bhíonn aon rath aca lé fághail go dtí taréis lá stoirme go mbheidh an fhairrge cartaighthe thrí na chéile.
    Iasc láidir geal atá air
    Pádraic Ó Máille