Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
N., Bean Uí Cholchúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dul ag [!] iarraidh ingean rí na Róime a bhí tar éis pósadh an lá sin. Cé'n caoi a dtiubhraidh sibh libh an bean sin atá istigh ina teach féin arsa Giolla na gCosa Dubha. Dubhairt duine aca go mbeadh sí ag teacht anuas an staighre agus go mbainfidhe truisle aiste ar an staighre deireannach agus go leaghfaidhe í agus go dtogfidís féin í. Dubhairt an "Giolla" go n-innseochadh sé féin orra mar a ndéanfídís an rud a bhí sé féin ag dul ag iarraidh orra. Ceárd áta mait ar siadsan. Tá ar sé, ó thárla go bhfuil sibh ag dul go dtí an Roimh, a dul isteac go dtí an pápa ar an mbealach agus cead aifrinn iarraidh air le h-aghaidh sagart, atá sa mbaile againn a bhfuil cead Aifrinn bainte dé. Ní fhéadfad muid é sin a dhéanamh ar siadsan. Mara bhféadfhad arsa an Giolla ní dtiubhraidh sibh an bean libh, mar innseócadh mise do mhuinntir an tigh é. Níor thaithnigh sé sin leo agus gheall siad a dhul chuig an Pápa.
    Dubhairt duine aca nac leigfidh isteach chuig an Pápa iadh. Dubhairt siad annsin mar a leigfidhe go dtiocfaidh duine isteach tríd puill i glas an dorais agus go dtosuigeadh sé ag cur deatac uaidh taobh istígh. Annsin déarfadh an searbhontha, "ar son Dé an deatach a stopad agus
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Nóra Seoige