Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
N., Bean Uí Cholchúin

ní raib aon mait aige ann bí sé an olc nuair nach raib sí da dhéanam do.
    Annsin chuaid sé go dtí an dara dreabsúir dár ainm Áine agus dubairt sé le "a Áine bain píosa dé mo bhríste, Deanfaidh mé é nuair a thagas mé ón tsiopa. Ní raib a fhios aige cad a dhéanfad sé mar bí sé an í-foighidheach agus mar bí gach duine ac ag déanamh a oibhre fein. D'fhág sé an bríste ar an mbord. Tamall beag indiad thainig a dreabhsúir isteach. Bhain sí p,íosa eile do, agus nuair a tháínig an dara duine isteac bhain sí féin píosa eile dó, agus maidin lá na mbhárach bí sé le dul go dtí an baile mór agus nuair a bí sé ag cur an bhríste air bí sé ro-bheag aige. Agus ní raib sé indan a chur air. Agus bí an olc air agus bí a bríste imtigthe mar is é bhí (se) go mí fhoighidheach.
    Máire Ní Fhlaithbhearthaigh
    Pádraig Ó Lóideáin