School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. (continued from previous page)
    Nuair bhionn an nead deanta aige beireann sí seacht uibhe agus teigheann ar gor annsin; agus fanann ar gor go dtí go dtiocfadh na héanaha beaga amach.
    Bíonn na héanacha beaga go han dheas ar fas mar gheall ar an dath deas atá ortha.
    Bíonn an t-éan mhór ag imtheacht 'chuile lá ag cuartughadh bidh dóibh. Nuair fhaghan sé aon bhiadh tagann sé ar ais go dtí an nead féin, agus an bhiadh ina ghob. Osgaileann na heanacha a mbéal agus cuireann sé an bhiadh isteach ina mbéal agus itheann siad é.
    Sgéal faoi'n Roilleach agus an Faoilleán.
    Tá sgéal deas faoi'n Roilleach agus an faoilleán.
    Lá amháin bhí roilleach ag siubhal ar an dtraigh. Tháinig faoilleán go dtí é agus d'fiafruigh sé de a dtiubharfadh sé na cosa dó go bhfeicfeadh sé a raibh sé inann snámh leo. Thug an roilleach na cosa dhó