School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. Galway
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. Eitinn
    Tagann eitinn ar dhaoinibh óga. Bíonn siad o han dona leis. Fághann siad eitinn as fuacht agus bíonn siad go han dona leis. Níl aon leigheas le haghaidh eitinn.
    Naosgóidí
    Tagann naosgóidí ar go leór daoine, tagann siad as go leóroch uisce. 'Sé an leigheas bhíos aca le haghaidh naosgóidí craiceann girrfhiadha a chur leó agus tarraingeann sin an droch uisce asta. Fanann na daoine ar an leabadh go bhfagann síad biseach uatha.
    Bruitíneach
    Tagann an bhuitíneach ar go leór daoine bíonn dath dearg ar an gcraiceann. Trí lá a bhíos sí ag teacht agus trí lá ag imtheacht. Mara nimtheóchaidh sí ar fea trí lá cáillfear an duine.
    Bríd Puirséal
    Múinteoir