School: An Cnoc (Leitir Mór)

An Cnoc, Co. na Gaillimhe
Teachers:
Bríd Puirséal Máire, Bean Uí Dhuibheagáin

1. (no title) (continued)

Fágann siad na dóirse ar osgailt oidhche lae cinn an dá lá dhéag, mar bíodh na sean daoine ag rádh...

(continued from previous page)
    Bhiodh teine mhór thíos ag na daoine agus 'sé an t-ainm a thugann siad ar teine mhór na Nodlag. Bhiodh na seandaoine a' cur fios ar an chéile le haghaidh an tuisce beathadh a ól nuair bhiodh sé fairsing. Agus bhiodh sé ag 'chuile dhuine fadó ach níl sé ag aon duine anois buidheachas le Dia. Bhiodh mná ann nach nólfadh an tuisce beathadh. Cheannuigheadh siad fíon agus cuireadh siad fios ar a chéile, agus dóladh siad é agus bhíodh siad lán t-sasta le na cheile annsin.
  2. "An chéad lá de Nodlaig chuir mo grádh chugam na crainn toraidh ó".
    "An dara lá de Nodlaig chuir mo ghrádh chugam dá phatair uisce agus na crainn toraidh ó."
    An triomhadh lé de Nodhlaig chuir mo ghrádh bán chugam trí ghiodán eibhean, dhá phatair uisce agus crainn toraidh ó.
    An ceathramhadh lá de Nodhlaig chuir mo ghrádh bán chugam ceithre cinn de cearca
      1. filíocht