Cromghlinn, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Óbáin

1. Scéal
    Bhí beirt sean-fir ann fadó in a gcomnuidhe ar an mbaile ceadhna, Aon uair amáin buaileadh ceann acu tinn agus chuaid siad i gcoinne an t-sagairt agus cuireadh an olá air. Dubhairt an séan-fhear eile gan an sagart a leigint abhaile nó cuireadh sé an olá Deideannach air fhéin Bhí go maith is ní raibh go h-olc. Cailleadh an chéad sean-fhear. Ba nós ag na daoine fadó dhá oidhche thorramh a bheith ar dhuine. Bhoil an lá a raibh gá tabhairt ag an roilig. caillead an t-seanfhear eile. Nuair a d'fhill siad abhaile bí ragairne mór orra in dhiaid an dá oidche ach mar sin fhéin D'fan siad in a suidhe ag torramh an fhir eile. Nuair a d'eirigh sé anonn tamaill san oidhche thuit siad go leír in a gcodlad. Bí cáilín barmhail san áit acu agus nuair fuair sí iad gó léir 'ngcodlad. D'imtigh leithe agus chuir sí an corp in a
    Cáit Ní Fhloínn
    An Cheathrú Riabhach Thoir, Co. na Gaillimhe