Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

ndéanfhaidís suas beart eicínt lé í a chur chum báis.
    Lár na bhárach chuir an leas-mháthair an cailín beag amach ag iarraidh cana sméara dubha.
    Ní raibh a fhios ag an gcailín beag beó ná beirthe céard a dhéanfadh sí mar ba é dubh-luachair an Ghéimhridh a bhí ann agus ní raibh aon sméar ar na craobhracha le dhá mhí roimhe sin.
    Bhí sí ag siúbhal nó go raibh sí tamall maith ó theach a h-athar agus connaic sí teach tamall beag uaithí agus rinne sí ar an teach nó go n-íosfadh sí a lón ann mar bhí an talamh clúdaighthe le sneachta. Chuaidh sí isteach sa teach agus bhí triúr ban ann.
    Dúbhradar léi a dhul go dtí an teine agus í féin a théigheamh.
    Chuaidh sí go dtí an teine agus théigh sí í féin agus réidhtigh na mná béile te dhí agus nuair a bhí an béile caithte aici
    AT0403: The Black and the White Bride