Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí mac an t-sean-fhir ag teacht ag breatnúghadh ar an sean-fhear dá dhóigh casadh mac duine uasail air agus é fhéin ag teacht ag breathnughadh ar dógh cuireadar cainnt ar a céile. Tá an-náire oramsa arsa mac an duine uasail tuig arsa mac an t-sean-fhir is mise an chéad duine a chuirfeas an rí ag innseacht sgéil arsa mac an duine uasail agus níor innis mé sgéal ariamh. Innseochaigh mise dhuit céard a dhéanfas tú innseóchaidh mise sgéal ar do shon agus nuair déarfhas an rí leat sgéal a innsean do abair go bhfhuil searbhfhóghanta agat agus go ninnseóchadh sé sgéal i d'áit. Nuair a shroicheadhar an pálás. Chuir an rí iallach ar mhac an duine uasail sgéal a innseann dubhairt mac an duine
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    AT0981: Wisdom of Hidden Old Man Saves Kingdom