Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cé a b'fhearr leat agus cé hé do náimhid ní raibh fhios ag éinne do na searbhfóganta é acht nuair a chuaidh mach an t-sean-fhir abhaile chuaidh sé go dtí an áit a raibh a athair agus d'fhiafhruigh sé an cheist(?) dá athair agus d'uasgail sé é dubhair an t-athair gurb é a mac an té a b'fhearr leat agus gurb é do bean an náimhid is mo agat. Ar maidin i mbárach arsa an sean-fhear tiubhradh tú leat do chapall agus cuirfhidh tú do mac in tosaigh ort agus do bhean an deiridh agus nuair a thiucfeas an rí amach fuasglóchadh tú an cheist. Ar maidin lá ar na bhárach rinne an mac mar dubhairt an t-athair lá ar na bhárac nuair a dfhiafhruigh an rí an cheist d'fhuaisgil an mac an t-sean-fhir é nuair a d'fhiafhruigh an rí an cheist de cé a b'fhearr leis
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    AT0981: Wisdom of Hidden Old Man Saves Kingdom