Scoil: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

Ar an leathanach seo

1. Acht sa deiridh leag an tuan é agus chuir Fionn an duine ba goire dó amach agus leagh an tuan é freisin. Bhí Fionn Mac Cúl gcur amach i ndiaidh a chéile acht ní raibh aon duine dá ndeacha amach ná'r leag an t-uan nuair a bhí chuile duine de na Fianna leagthe aige an uan chuaidh Fionn amach agus bhí cor idir é fhéin agus an tuan agus leag an tuan é mar an gceana nuair a bhí cuile dhuine de na Fianna leagtha ag an uan chuaidh an sean fear é fhéin agus cheangeal sé an tuan agus bhí an-náire air na Fianna. Ná bíodh náire orthaibh arsa an sean-fhear is é an tuan sin an domhan seo agus níor bhfhéidir le aon duine é a leagan. Is sibh na fir is láidre san domhann seo (arsa ?) an sean-fear.
    Máirtín Ó Níadh
    Coill Sáile, Co. na Gaillimhe