Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear fad ó shoin ann, agus is fad a bhí. Da mbeinn-se ann an uair sin, ní bheinn-sé ann anois. Bhí fear fado shoin ar sliabh cnoc ait ar a dtugaid baile lochtar a tsleibhe. Bhí se posda ag bean ar a dtugaidh siad Máire Ní Hárper. "Seán", arsa Máire, eireocadh tú ar maidin go moch agus rachadh tú soir go abha an liag ag an muileann agus ordochaidh tú céad mionnu agus an chéad capaol, bheas ag dul anoir bhéarfaidh sé againn anoir é. "Anois a Sheáin" ar sise, "eirigh go moch". "Eireochad", arsa Sean. Fuair Seán agus Máire an suaimhneas. Ní raibh Seán ag fághail aon suaimneas. Duisigh Seán anuas agus chonnaic sé an gealach ag sineail isteach ar an bhfuinneoig.
    D'eirigh Seán suas agus shíl sé gurbh é an lá a bhí ann. Rug sé ar a mhaide agus bhuail sé amach. Bhí sé ar dul treasna ar feilm Abbey Grey. Bhí sé ar dul le h-ais Sandpit mór. Chuir fear a cheann anios as an Sandpit aige. "Go mbeannighidh Dia dhuit" ars an fear
    Máire C. Ní Mhiadhaigh
    Pádraig Ó Dubhdha