Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhean agus d'iarr sé loistin de, agus dubhairt sí go dtiubhradh sí dó má bhí sé in ann leimt chomh fada lei féin. Chuaidh siadh taobh amuigh den doras agus thug an bhéan leimt an-fhada ar fadh acht ní raibh an buachaill in ann teach comhgharac dí agus ar an adhbar sin ní fuar sé aon loistin an oidhche sin agus bhí ar codladh amach. Nuair a bhí an oidhche eile ag teacht chuaidh sé chuig tigh eile, agus bhí féar agus a bhéan ann roimhe, agus nuair d'iarr sé air lóistín a thabairt do d'freagar an féar "ní raibh tusa ro- mhaith nuair chuireamar triobloid ort" go deimin ars an buachaill "ní fhaca mise sibh-se riamh go dtí anoct" "O" ars an féar chonnaich tú an tráthnona a chait tú an corran in dhiaidh an coinin. Tá go maith ars an buacaill. "A adeir an fear sé seo an duine, agus anois tog é amach, agus thog an buachaill amach é annsin.
    Criostóir Mac Tiomabraigh
    Seamas Mac Tiomabraigh