School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

1. Taidhbhse an Bhlácaigh.
    Connaic bean go muinntir Griobhtha Pádhraig an Blácaigh th'éis a bháis ag an áill i gCarturleathan - an áit a shuidheadh sé le gail tobac a caitheadh agus é dul soir nó siar an bóthar.
    Bhí an bhean ag dul go Gaillimh agus casadh leithe é, bhí fhios aici gur bé a rinne dioghbháil ar a muinntir féin agus sé an pionus a chuir sí air dul in aghaidh sruth na h abhann.
    Maitiú an Cláirín agus Diarmuid Ó Conghaile.
    Bhí buachaill aimsire ag na Blácaigh a dtugaidís Maitiú an Cláirín air mar bhíodh cláirín ar a bhrollach aige agus é sgriobtha air go gcaithfidhe cliabh fataí a thabhairt dó.
    Chuir an blácach Maitiú an lá seo ag iarraidh cléibh fataí ar fear a bhí 'na comhnuidhe i mBaile na hAbhann dar b'ainm Diarmuid Ó Conghaile.
    Bhí a bhean ag baint fhataí nuair a
    Cáit Breathnach