School: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (roll number 12945)

An Cartúr Caol, Co. Galway
T. Ó Cuinn

1. Scéal Grinn

Bhí fear ann uair agus bhí sé an-bhocht agus lá amháin ghuidhe sé ag Dia go gcuirfeadh Sé airgead aige, agus chuir.

Bhí fear ann uair agus bhí sé an-bhocht agus lá amháin ghuidhe sé ag Dia go gchuirfheadh Sé airgheadh aige, agus chuir.
    Bhí an oireadh faithchíos annsin air go dthiochfadh sé amugha agus dubhairt Dia leis é a chuir síos i nghleann a bhí san ngharraidhe agus dfágh sé annsin é.
    I gchionn seachtmhaine chuala sé go bfhuair fear ar an mbaile airgheadh agus síl seisean gur leis féin an t-airgeadh agus bhí an fhearg air agus chuaidh sé síos go dthí an áit a raibh an t-airgeadh agus fuair sé amhach go raibh an t-airgeadh ann acht is gearr go raibh sé beo bocht arist.
    Seán Ó Cioghain
    60
    Feirmeoir
    Béal an Átha, Co. Galway
  2. Scéal Grinn

Bhí fear ann fado agus cuala sé go raibh póta óir thíos faoí 'n talamh acht go raibh air i dtosach breith ar leipreachán.

Bhí fear ann fado agus cuala sé go raibh pota óir thíos faoí'n talamh acht go raibh air i dtosach breith ar leipreachán. Aon oidhche amháin chuaidh sé go dtí é agus chonnaich sé é na shuidhe ar an talamh agus a chasúr aige agus é a déanamh péire brógh. Rith an fear go dtí é agus dubhairt; "Tá tú i nghreim anois, ní sgaoilfeadh mé uaimh thú no go dthiubharfhadh tú dhom do phóta óir."
    Dubhairt an leipreachán leis annsin, "féac an mada sin béarfhadh sé ort."