Scoil: Baile Locha Riabhach (Clochar)

Baile Locha Riach, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Proinnsias

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé óg i gcomhnuidhe agus sa deire dubhairt sé léithe gur mhaith leis a theacht go hÉirinn agus dubhairt sí nar raibh aon duine dhe na Fianna beo anois. Ní raibh sé sásta leis sin agus thainich sé ar chapall bán agus brat draoidhreacht uirthe agus dubhait sí leis dá leighfeadh sé cos ar talamh na hÉireann go dtuitfead sé na shean fhear crín liath. Ní facha sé san bhféinn roimhe ach iarsmaidh sean tighthe flidh agus nean t'og.
    Thurlingh sé dé'n eic bháin agus ní chuimhne sé an mbrat a chuir faoi. Thuit sé anuas in a shean fhear lág lúbach agus d'imtigh an each bháin arais go tír na n'óg.
    D'fhan Oisín beo go dtáinig Padraic Naomhtha go hÉirinn agus bhaist sé Oisín.
    Tomás Ó Lochlann