Scoil: Baile Locha Riabhach (Clochar)

Baile Locha Riach, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Proinnsias

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt Gobán leis indu a dhul agus an bhean sin a phósa mar badh i inghin féin í, agus phós annsin chuireadh fios ar Gobán in áit eilint a raibh Caislean Nua dá dhéanamh agus thug sé leis amach, agus d'iarr sé ar an mach an bóthar a giorrtú. Thosuigh sé a rith gabh abhaile arsa Gobán leis. Chuir sé abaile mé deir sé. Nuair a thosa mé giorradh an bóthair. Má atruigheann seamáireach é deir inghin Ghobáin innis sgéal bréagh dhó amsireacarist. D 'iarr sé air an bothar a sioradh a dinnis sé sgéal dó. Bhí lucht an Caisleain a dul cuigh a ndinnéar nuair a tháinig na Gobáin. Céard a bhéas muide adeara go dtaga sibh arsa Gobán dean Cat is dá drioball más maith leat é adeir siad ag masadh faoi, agus nuair a dfill siad bhí cat is dhá drioball déanta as Gobán dhé chloch mór, agus nuair a bhí an Caisleán ingar a bheith criochnuighthe d'iafruig siad dhe Gobán a raibh caislean ar bith eile déanta chomh maith leis Well ní bheadh ar seisean a mbeadh trí bháll ata sa mbaile anseo agamsa gus ní leighfead siad mach Ghobáin abhaile dha riarra. Séard a bhí fúthabh a dheans Gobán a mharbhú i Riocht is nach mbeadh Caislean ar bith comh bréag leis. Cé an tainm atá orra a deir siad agus rachaidh duine againn féin na gcoinne. Cá deir sé corr in aghaidh an choir cám in aghaidh an cáim agus coinigh air. Nuair a d'iarr mo dhuine iad sin ar inghin Gobáin
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Tomás Ó Lochlann