Scoil: Sonnagh (cailíní agus buachaillí)

Sonnach, Co. na Gaillimhe
Úna Bean Uí Mhuireadhaigh

1. Feili na bliadna.
    Oidhche Samhna.
    Nuair a thagann Oidhche Samhna bíonn ithe agus ól fleadh agus feasda féile agus fáilte do chineadh 's do comarsain. Bíonn arán milis agus an bairín breach fá n-a cuid risiní, cé gheobhas an fáinne atá ann - tarraingeóchaidh sé an bacán roimh Samain seo cugainn. Is fá'n phósaid a bhíos an cleasuíocht 's an chaibidil an oidhche seo - Cnó Páidí agus cnó Nóra dá rosadh: má sgarann siad ó chéile ní maith an tuar do na leannáin é.
    Agus caidé fá na plataí ar lich na teineadh:- uisge glan i gceann acu, páidirín sa ceann eile fainne i triomhad ceann agus créafóig i gceatramadh ceann. Tagann duine agus dállog air agus má chuireann sé a lamh san uisge glan racaidh sé thar sáile, ar an bhfainne béidh sé pósta, ar an bpáidirín béidh sé in a shagart acht má chuireann sé a lámh ar an gcréafóig béid bás indán dó, (de réir mar bhéas an t-ádh leis i gcluice na bplataí.
    Is iomda cailin tréanmhar a théigheadh go dtí sruthán agus píosa éadaigh a nighe ann, agus é a chur ar chul chathaoireacha os comhair teine maithe i meadon-marbh na h-oidhche le feicheál cé thiocfas agus é a iompuigh, an chead fear a tiocfais sé sin an fear a beas indán dhí.
    Chuala mé sgéal seo faoi chailin a bhí in a chomhnuide san ait seo fadó. Oidhche Samhna fuair sí ceirtlin snátha agus chuaidh sí go dtí aithche an aoil. Cháith si an ceirtlín isteach ann agus dubhairt