Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cheannuigh sé teach breágh agus an troscán is feárr sa domhan. Gheall se do na daoine a cheannuigh sé an troscain, an teach, agus an bíadh lé h-aghaidh an fleadh go n-íochadh sé íad ar fad íar tamaill. Núair a bhí an fleadh thart chuaidh an Sasanach chun an bille a bhí air a íoch acht mo léan ní raibh sé i ndon.
    Isteach leis chuig an cead siopa. Bhain se an cáibín dhe agus dubhairt" a shean-cáibín íoch é sin", ag tabhairt buille do'n gcabhantar. Acht bheadh sé mar sin go bráth agus ní íocfadh an caipín an bille. D'fhan se mar sin ar féad úair a chluig gur sgannruigheadh an siopadóir agus fúair an Sasanach bás lé ((heart failure).
    AT1542: The Clever Boy
    Seán Ó Grádaigh