Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. Sgéal faoi Thaidhbhse
    Bhí bean in a comhnaidhe i gCaisleán Uí h-Aicéid fadó agus Ó Mainín an t-ainm a bhí uirrthe. Gach lá bhíodh an bhean seo in a suidhe ar bhárr a theach féin in aice leis an similéar agus nuair a d'imtheóchadh sí thagadh sean bhean críona caithte in a h-á[it.]
    Bhí an olann an-gann an uair sin freisin agus nuair a bhíodh olann ag teastáil ó aon duine rachadh siad go dtí an bhean sin agus thiubhrfeadh síse olann daobhtha agus ní raibh sí fhéin gearr i n-aon rud aríamh.
    Nuair a bhíodh mo shean-athair ag dul go baile an Mhuilinn an uair sin léis féin thagadh girrfiadh amach as páirc agus siubhaladh sí le na thaobh go dtí áit eile. Bhíodh sé mar sin le fada go dtí aon oidhche amháin nuair a chonnaic sé an girrfiadh bain sé a hata dhe agus rinn[e] sé crios Críosta idir é féin agus an girrfhiadh
    Seán de Bláca
    Máire de Bláca