Scoil: Clochar na Trócaire (Newtownsmith)

Baile Nua Mhic Gabhann, Co. na Gaillimhe
Sr M. Colmán

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear ar an mbaile ar ar tugadh "gréasuidhe" mar leas-ainm, ach cailleadh e tam ó shoin. Tugtar gréasaidhe ar an bhfear atá sa teach anois freisin ach ní raibh ceachtar aca i ndon bró [?] a dheasughadh. Níl a' rith leo ach an t-ainm.
    Fadó bhíodh na daoine ar fad a' caitheadh bróga bun-ádhmaid agus "clogs" a tugtar m [?] ainm orra. Caitheann na spailpíní agus na daoine bochta anois iad mar tá siad ke fághail dha uai [?] nios saoire ná na bróga eile, mar ní chaitheann aoinne iad mar tá siad ro-throm. Bíonn siad déa [?] d'abhad agus bíonn píosa cruaidhe tart timcheall Seasann siad chomhfada is nach féidir iad a chaitheadh.
    Níor leasuigheadh aon leathar sa bpar [?] ariamh. Chaitheadh siad píosaí de chraicne na n-ainmhí in áit bróga, agus caitheann muinntir Árann iad, agus is deas an rud iad a fheiceál. Bíonn siad ar na h-aontaigh móra i nGaillimh agus d'aithnéochtha ar an bpoinnte cé'n sórt beithidheach a a raibh an craiceann.
    Bhíodh na gréadaidhthe i bhfad níos flú fadó mar ní bhíodh aon mhonarcla ann le bróga a dhéanadh agus bhíodh orra-sin iad a dhéanamh.
    Stiophán Ó Briain
    Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe