Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

An Cheathrú Bheag Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Loideáin

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean -aimsear bhíodh daoine ag deanamh rudaí ar a dtugaidís páideógaí orta. Ar dtúis gheobhadh siad slaimín barraighe agus dhéanadh siad róipín caol dhe agus chuireadh siad casadh air. Nuair a bhéadh sé timcheall slat ar fhaidh acú dhubladh siad é. Deanadh síad trí nó cúig aca sin. Annsin gheobhadh siad rud ar a dtugadh siad slige air. Leaghadh siad an slige sios in aice na teine, agus chuireadh siad rúinne geir sios ann.
    Nuair a bheadh an geir leaghte acú thairneóchadh siad suas o'n teine é. Gheobhadh siad an páideóg annsin agus bhéadh siad ghá tharraingt siar is aniar go mbeadh an geir greamuighthe dhó. Thógadh siad anuas é sin agus chuireach siad síos ceann eile. Dhéanadh siad ceathar nó cúig acu sin sul ná stopadh siad. Nuair a bheadh an gheir caithte acu chuireach síad cropán eile síos ann. Nuair a bheadh sé sin leaghte acú thomadh siad na paideogaí ar ais arís ann agus bhéadh siad chomh
    Bríghid Ní Conríogh
    Áth an Chloigín, Co. na Gaillimhe