Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

An Cheathrú Bheag Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Loideáin

Ar an leathanach seo

1. Tuigheadóir maith do bheadh Pádhraic Ó Neill. Más. B'é an tuigheadóir is fearr a bhí sa bparóiste. Chuaidh sé go Baile An Chláir agus go hAth Cinn ag tuigheadóireacht.
    Bhiodh sé ag tuigheadóireacht i gcómhnaidhe le tuighe cruithneachta. Slaiseál na daoine an tuighe i n-aghaidh na cloiche slaiseála. Dhéanfad siad "Boibiní" annsin le cheann a chur ar an teach ós cionn an tuighe chun é a chríocnhnughadh. Rachadh siad annsin go dtí an choill ag baint sgolb. Nuair a bhéadh siad bainte acú ghearrfadh siad na sguilb le sgian. Chasadh siad na sguilb. Nuair a bhéadh an méid sin déanta gheóbhfadh an tuigheadóir a mhalléad maide. Gheobhfadh sé mála agus an dréimire. Chuirfeadh sé a mhála faoi a ghlúna agus bhéadh sé ag bualadh isteach
    Eibhlín Ní Ghiollarnáith
    Cor an Dola, Co. na Gaillimhe