Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    déanamh comhartha lé na lámha. Ar deireadh dubhairt Pádraig "má ndeárnadh sé duine balbh uait sé, ní rachadh mise chuige.
  2. Bhí madadh iongantach ag sean-fhear agus ní raibh aon madadh sa bparáiste nach raibh fá smacht aige. Ba é madadh mór giobach an
    t-seiplínigh ba chruaidhe a théigheadh air agus b'iomdha cath fiochmhar a bhí eatorra. Ar deireadh ghlac madadh an t-sean-fhear nimh agus fuar sé bás. Bhí brón mór ar an sean-fhear annsin agus bhí an oireadh sin do chlaon aige leis is go bhfuair sé bhéiste déanta d'en croiceann agus chaitheadh sé í Domhnach is dálach. Lá amháin dá raibh an t-sean-fhear ag dul thart le teach an t-seiplinigh rith an madadh mór giobach amach ag tafaint air. Ní túisge a thosuigh sé na d'éirigh gach ribhe fionnaidh dá raibh ar an bhéiste ina sheasamh agus tháinig colg uirthi go díreach mar tagadh ar an madadh nuair a bhí sé beo.
    Máirtín Ó Cuain
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)