Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. Sceal Grinn
    Seoirse De Barra
    Bhí Seoirse De Barra sa chomhnuidhe i gCaisléan a Bharraig i gCo Mhuigheo. Bhí sé póstha le mnaoí breagh an Chraoibhín a tugaí uirrí. Deirigh easaontas éigin eatorrtha agus rinne Seoirse Caisleán dhó a Bharraig agus sin é an fáth go bhfuil an t-ainm sin ar Chaisleán a Bharraigh o shion Rinne an Chraoíbín caisleán i gCaisleán an Craoibín i n-aice Corr an Dolla i bparáiste Eanach Chuain agus sin é an fáth go bhfuil an t-ainm sin ar Chaisléan an Chraoibín o síon. Bhí talamh ag an gCraoibín thart ar an gcaisléan agus bhí loch ar an talamh. Tá an talamh céadna agus an loch céadna ann fós Sé an t-ainm atá ar an loch, loch an phuair mar bhí cíneal puirt no Suirach ann a bhíod ag sliogadh an iusge. Bhí capall draoidheachts ag teacht isteach an loch agus gabh fear ceann aca maidean amháin agus cug sé dón Chroibín é, dubhairt leis an gCraobhín an capall a coinneal istigh go ceann lá agus bliadhain agis go n-imtheochadh an draoidheacht de. Cuir an Craoibhín isteacht an capall agus chuir sí fíos síos ar Seoirsé go Caisleán
    Mairead Ní Nualláin
    Cathair na Silíní, Co. na Gaillimhe