Scoil: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na Gaoithe Móire". Ar fud Éireann an t-ainm atá air "Oidhche na Gaoithe Móire" agus in Acaill "Oidhche Reynolds"
    Bhí bean i Dubhgort tuairmsa an bhliadhain 1878 dar bainm Ní Gábháin, cailleadh í agus cuireadh í i Sliabh Mór, thanaig bron orra agus thóg siad arís í, agus thug siad amach í go Baile Uí Fheacháin ins an oidhche ar chairt Mhaitiú Ó Gallchobhair as Toin an t-sean Baile, an oidhche sin thanaig stoirm mhór. Creideann na sean daoine nach ceart é sin a dhéanamh. Tugadh "Oidhche Caillighe Uí Gábháin" ar an oidhche sin. Creideann na sean daoine nach ceart an rud é a thógfadh duine arís agus muna thógfadh, thiocfead stoirm mhór.
    Páid Ó Cabharcaigh