Scoil: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Mac Pháidín

Leas

Leas

Tá sí ag fás ins an cladach, cuirtear amach í mar leasú. Cuirtear cuid de ar an fhear, tá an leasa dubh go maith do na fatai, agus bíonn bárr maith ann nuair a cuirtear amach é.
Feamnach a tugtar ar an leasa dúbh agus fásann sí ar na clocha, baintear í san Earrach, nuair a bíonns na róbhartai móra ann. Tá siad ga baint anois.
Tarrnuigheann na daoine suas í ar chapaill agus asail.
Tigeann leasa isteach leis an taoille agus an t-ainm atá air "Leathach" agus tá sí sin go maith do'n fhéar, tá sí fada agus tá slata mara fríd. Tiormuigheann siad na slata mara, dóightear íad agus déantar ceilp dóbhtha. Tá leasa eile ag fás ag bun an chladaigh agus an t-ainm atá air "Stiallach" agus tá sí sleamhain, tá sí súghach agus tá sí go maith mar leasú.
Is obair chruaidh é a beith ag pléidhe le leasa, bíonn tú salach agus tuirseach. Ní cuirtear amach leath an mhéid anois a cuirtí amach fadó, cuirtear amach leasú mála agus aolach anois.

Páid Ó Cabharcaigh
Dumha Goirt, Co. Mhaigh Eo