Scoil: Scoil Naomh Colmcille, Kilmacrennan (uimhir rolla 17036)

Cill Mhic Réanáin, Co. Dhún na nGall
Mícheál Ó Gallchobhair

1. Scéal

Tuirim ar chead go leith bliadhain ó shoin bhí fear darbh ainm Séamus Ó Dhomhnaill in a chomhnuidhe thíos ag Mucais agus bhí buachaill seirbhise aige darbh ainm Tomas.

Tuirim ar chead go leith bliadhain ó shoin bhí fear darbh ainm Séamus Ó Dhomhnaill in a chomhnuidhe thíos ag Mucais agus bhí buachaill seirbhise aige darbh ainm Tomas.
    Lá amháin chuir sé Tomas amach fa choinne na gcaorach acht nuair a bhí se amuigh i lar an chnuic chaill sé a bhealach agus ní raibh sé abalta faghail na bhaile aráis
    Shuibhal sé fríd an cnoc go dtí go dtáinig sé go teach beag deanta de sgraighthe. Chuaidh sé isteach agus chonnaic sé teine an mhór ann. Bhí sé fuair agus chuaifh se suas go dtí an teinidh bhí suisteóg ag an teinidh agus shuid sé siós air.
    Ní raibh sé i bhfad 'na shuidhe go dtáinig fhá fhear isteach agus damh leo. "Caidé thug annseó thú?" arsa ceann acú le Tomas. "Chaill mé mo bhealach." arsa Thomas. Annsin dubhairt siad "Maith go leor, suidh annsin ar feadh cupla bomaite go dtiocfaidh muid isteach arais."
    Bhí eagla ar Thomas agus rith sé amach. Chuaidh sé fríd an cnoc agus tháinig sé
    Caitlín Nic Suibhne