Scoil: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Phaidín

Fionn agus na Cailíní.
    mhór ar na cailíní agus dubhairt siad go rabh seo déanta suas ag Fionn agus an chailín eile. Bhí fearg ortha nuair na rabh Fionn le posadh iad. Dubhairt Fionn na dtiocfadh leis a ghach a dheanadh ach iad uilig a phosadh. Ní rabh siad sásta le sin a dheanadh Annsin dubhairt sé an geall a thug sé an chead duine a bhéidh shuas gur sin an duine le posadh.
  2. An Bhó Thinn.
    Aon oidhche amháin turim seachtmhain ó shoin bhí muid réidh le dul a luighe agus mhothuigh muid [tris]? agus calán ins an bhathaighe. Chuaidh duine againn amach agus caidé bhí cearr ach go rabh an bhó bhreac tinn le creachadh fuacht. Annsin chuir siad mise agus mo dhearbhthar suas fá choinne Micheal Eamhaoin. Bhí sé réidh le dul a luighe agus thainig sé liom go gásta. Annsin thainig sé isteach na bhathoighe ins an áit a rabh an bhó. Fuair sé uibhleacht losta agus chuir sé le rubaill an bhó é. Ní bhfad go dtainig an bhó chuige féin. Chuir muid málaí agus rudaí uirthí agus an dara lá bhí sí amuigh. Ní maith liom a ghath a bheith ar an bhó bhreac. Lá eile do bhí an bhó céadna tinn
    P. Mac Giolla Brighde
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)