Scoil: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Phaidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fhéin cá áit a rabh an próca óir. Dubhairt sé fósta toisigh i maidín imárach agus nuair a bheas sibh reidh leis an talamh gheobhadh sibh an próca óir.
    Thoisigh an triúr mac agus d'obair siad leo agus char níor siad an próca óir. Bhí próca déanta aca ar an talamh mar do léig siad isteach an t-aer.
  2. Cómharthaí na hAimsire.
    Droch-aimsear; Nuair a tagann pianta ar na sean daoine. Na daoine a bhíonn fadharcáin orrtha bíonn a gcuid móróga na luighe orrtha. Na sean daoine a bhíonn a chuid chnada ag d’éirigh nifna. Nuair a tcínn tú na scamaill dhubha ins an spéir. An deatach ag casadh anuas agus an suagh ag tuitim anuas fósda. Nuair a bhíonn an cat ag nighthe a aghaidh. An madadh ag ithe féir. Fáinne thart ar an ghealach agus nuair a bhíonn an ghealach no an ré leath bhaidhte.
    Eitealainn éanacha go h-ána-íseal ins an aer. Claistear fuaimeann i bhfad uainn. Nuair a bhíonn an ghrian ag dul síos dearg. Nuair a bhíonn na h-éanacha ag snámh ar a chéile. Nuair a bhíonn