Scoil: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Phaidín

1. Sgéal.
    Bhí bád mór ar an fhairrge uair amháin agus bhí neart fir air. Bhí lósta mór air fósta. Bád mór seóladh a bhí ann. Nuair a bhí siad idir Torach agus an Mheal Mór d’éirig an sgaradh. Tháinig siad isteach ag bagaidh na dúnaibh. D’éirigh an sgaradh níos measa nuair tháinig siad isteach. Char mhoithigh siad go tiomtuigh isteach ag traigh beag iad. Nuair a bhuail sé ar an traigh chuaidh sé síos agus a rabh siad ábalta a chuir amach ar an chladach é. Lósta cruithneacht a bhí air.
    Milleadh leis an t-sáile é. Tháinig fear ualach as Ráthmhaltan agus cheannuigh sé uilig é. Thug sé go Ráthmhaltan é agus chuir sé isteach i láfta mór é fa choinne trí seachtmhaine. Nuair a bhí na trí seachtmhaine shuas. B’éigin do a chur amach ins na cuibhreanna é. Chuaidh an lósta cruithneacht amugha.