Scoil: An Mhaol Rua (Mulray) (uimhir rolla 13638)

Duibhleann Riach, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Gallcobhair

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear 'na chomhnuidhe i dTirleathann tuirim fa triochadh bliain a shoin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    amach agus thug leis na capaill agus an t-seisreach agus ní mór na leath acra de drillinní fosgailte aige roimhe an oidhche.
    Maire Ní Dubhthaigh
    Carraigairt
  2. (gan teideal)

Ba e Eamon aDochartaigh a rabh 'na comnuidhe i nduibh linn Fhrioch an damhsour a b'fhearr a rabh sa paróiste seo ariamh.

Ba ' é Eamon O Dochartaigh arabh 'na comnuidhe i nDuibhlinn Fhraoic an damhsour a b'fhearr a rabh sa páraiste seo ariamh. Fuair sé an buaidh ag Céídh Dhoire (?) lá amháin agus é ag dul anonn go hAlbann. Bhí fidealoir ag an Céíg ag seinm. Thosuigh Eamon ag damsa. Dubhairt an fidealóir gur siubhal sé Eíre o bun go barr agus thar casadh air fear ar bith abhí aon-curtha leis ag damhsa. Tá sé marb le mbliain.

* * *

Bá é Seámus O Buidhe an fear a b'fearr ag caiteamh cloch ar tógadh san pároiste seo ariamh. Ar an Duibhlinn Fhraoic ar tógadh é. Bhí sé i bpairt Chrann Phuirt lá amháin. Bhí sluagh mor daoine i lathair. Thosuigh an caitheamh acht ní raibh duine ar bith an chloch acuir go fada le Seámuis O Buidhe ar ab 67 bliain.
    Micheal Mac Giolla Bríghde
    Aodh Mac Giolla Brighde