Scoil: An Mhaol Rua (Mulray) (uimhir rolla 13638)

Duibhleann Riach, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Gallcobhair

1. (gan teideal)

Chaith fear cloch as Innis Eogain uair amháin go baile na nGalloglach agus tá sí le feiceal annsan go foill deirtear.

Chaith fear cloch as Innis Eogain uair amháin go Baile na nGalloglach agus tá sí le feiceal annsan go foill deirtear.
    Eibhlin Ní Dubhthaigh
    Carraig Airt, Co. Dhún na nGall
    Brian Ó Gallchobhair
    46
    Tulach, Co. Dhún na nGall
  2. Siogaidhe an t-ainm amháin atá ag muinntear na h-áite seo ar na rudaí beaga seo.
    Tá siad tuirm fa sé orlaig ar áirde. Bionn cotaí gorma agus hataí dearga ortha i gcomhnuidhe.
    Aon uair amháin chuaidh fear amach le slat iasgaireachta a fhaghail. Thainic sé go aith a rabh moran crann. Bhí rat an mhait ag fás ann. Chuaidh sé siud leithi le a sgian agus tosuigh sé ag gearradh na slaite.
    Ní rabh sé i bhfad ag an obair nuair a bhuaileadh é le dartan. D'imtigh sé leis na bhaile. Ceithre na cuigead blian indiaidh seo chuaidh sé amuich le stácha a fhaghail. Gearr sé an bata agus rinn se cuimhne gur ab í seo an tslat cheudna abhí sé ag gearradh (?) slat iasgaireachta roime. Thainic sé na bhaile