Scoil: An Mhaol Rua (Mulray) (uimhir rolla 13638)

Duibhleann Riach, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Gallcobhair

Ar an leathanach seo

1. Tuarim fa chead bliadhain ó shoin bhí bád ag teacht ó Shasainn go dtí an tír seo. Nuair a bhí siad ag teacht thosuigh an ghaoth ag seideadh. Rinneadh a ndícheall le dul suas i mbáid agus thainic siad i n-aice Corn Binne, acht brisaedh an bád agus báitheadh an t-iomlán acu - tuairim fa 20 duine.
  2. (gan teideal)

Bhí tighearna talamh ina chomhnuidhe i mBaile na nGalloglach trath amháin fichead bliain ó shoin, agus bhí sé an chruaidh ar na daoine.

Bhí tighearna ina chomhnuidhe i mBaile na nGalloglach trath amháin fa cead bliadhain ó shoin, agus bhí sé an chruaidh ar na daoine. Chuir an sagart a rabh ar Thearmann cros mhór taobh amuigh de theach an phubaill agus char mhaith leis an tighearna seo. Dubhairt sé “ma tá an chros seo annseo nuair a thiocfas mé arais scaoilfeadh mé an sagart.” Bhí sé ag dul trasna Maoile Ruaidhe i mbád, thionntuidh an bád i lár na fairrge agus báthadh é féin agus a mhac. Deir na daoine ó an lá sin go dtí an lá indiu gur fear mór dubh a tharraing an tighearna síos faoin uisge.
    1. am
    Pádraig Mac Suibhne