Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amuigh ag bainnt fear corram agus nuair a connaic sé an bunnóg ag teacht, smaoitigh sé gur mhaith an féasta a dheánfadh a chuid páistí oirthí agus dubhairt sé:-
    “Ca bhfuil tu gabhail a bhunnóig”?
    “Siar annseo de d’aindeoin”
    Lán peín ag rathaidh, lán peín a’ rathaidh
    Siud siar an bhunnóg!
    Chaith sé an chorran na diaidh ach ní bhfuair sé ach sliosna beag amhain de’n chóirneail agus d’imthigh an bhunnóg léithe
    Nuair a tháinig sí chuig an tríomhadh teach bhí sean amuigh ag gearradh brosna. Bean bhocht a bhí inntí agus chonnaiceas dí gurb í seo an bhunnóg a bfeárr a chonnaic se ariamh léim sí amach thar an claidhe agus thug iarraidh píosa a bhainnt dé na taobh ach níor eírigh leí:
    Ca bhfuil tú gabhail a bhunnóig”?
    Siar annseo de d’aindeoin
    Lán peín a rathaidh, lán peín a rathaidh
    D’imthigh an bhunnóg léithe agus níor stad sí go rabh sí ag an fhairrge agus cé tcí sí ‘na sheasadh riompí ach an madadh ruadh ag an chéidh. Ca bhfuil tú ag gabhail arsa’n madadh ruadh léithi. “Tá mé ag gabhail anon trasna’n chuain” arsa sise. “Tá missed ag gabhail fosta ars seisean, agus thig leat gabhail suas ar mo dhruim. “Maith go leor”! arsa’n bhunnóg, agus rinne amhlaidh.
    AT2025: The Fleeing Pancake
    Máire Ní Choileáin