Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear agus bean ann uair amháin agus bhí triúr nigheanach aca. Bhí siad iongantach bocht 7 ní rabh slighe bheatha ar bith aca acht ag dul na coilleadh a bhaint brosna agus a dhíol.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    annsin a bhí i bfad ni ba mho nó an chéad fhear.
    Chuaidh sé isteach annsin agus d’innis do na dheirbhshiúr goidé mar bhí.
    “Ó, nach truagh mé ag coimheádh ar an fhathach do mharbhughadh” arsa sise. Chuaidh sé i bhfolach i gcúl no comhladh agus tháinig an fathach agus tharraing sé amach as cúl na cómhlach é.
    Thosuigh an troid annsin agus rinne siad mar rinneadh an chéad lá, go dtí go dtáinig neóin agus deireadh an lae ann agus fuair an bhuachaill an bhuaidh ar an fhathac agus steall sé an ceann de. “Char bhac duit” ars an fathach “ach chomh bé go dteárn tú sin, dá bhfuigheadh an ceann ar a’ cholainn arais feara Éirinn nach scarfhadh é”.
    Chuaidh sé chuicí-sé annsin agus ní rabh seisean fá choinne é leigean ar shiubhal ní bhfuide. Acht dubhairt seisean go ngcaithfheadh sé an tríomhadh bean a fhaghail.
    D’imthigh sé agus an each caol dubh lá thar na bhárach agus níor stad
    Seán Ó Dubhgáin