Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. Scéal

Bhí maighistir ann aon uair amháin agus rinne sé buachaill a fhastódh. Thug sé tuarastal triúr fear do'n bhuachaill 7 bhí aige le cuid bidh triúr a ithe.

Sgéal.
    Bhí maighistir ann aon uair amháin agus rinne sé buachaill a fhastódh. Thug sé tuarastal triúir fear do'n bhuachaill agus bhí aige le cuid bidh triúr a ithe.
    Lá amháin chuaidh an bheirt aca un’ an aonaigh. Cheangal siad na capaill ar shráid an mhargaidh agus d’imthigh achan nduine aca a chasan fhéin.
    Fá cheann tamaill casadh ar a chéile arís iad agus thug an maighistir leath-choróin do’n bhuachaill, agus d’iarr sé air a chuid a cheannacht agus an briseadh a thabhairt do arís. Acht cheannuigh an méid a thiocfhadh leis, leis an leath-choróin, agus chaith sé deireadh.
    Chuaidh an maighistir isteach i dteach, an áit a rabh cuid mhór fear eile cruinnighthe. D’amharc duine aca amach ar an fhuinneóig agus chonnaic sé fiche agus a h-aon turcaigh amuigh san gharradh. Thoisigh siad ag cuir gealltaí le na chéile nach mbeadh siad abalta duine a fhághail a d’íosfadh na turcaigh uilig. Chuir an maighistir
    Máire Ní Bhriain