Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Mac Fhionnaile

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean na comhnuidhe thiar in iochtar na Rosaibh uair amháin agus ní rabh aicí ag a' mhac amháin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an Baoghallach bheaduighthe gur bhain sé an bhean dúinn” arsa duine aca. “Bhal” arsa fear eile “níl mórán dá plieisiúir ó shoin aige”.
    “Maise arsa an fear eile “is beag an rud a leigheasfadh í. Dá bhfuigheadh sí deoch as an chorn sin thiar bheadh biseach uirthú.
    Chualaidh an Baoghallach seó agus é amuigh ag bun na binne, agus an doras foscailte. Ní dhearn sé acht ráchtail isteach agus an corn a sgiobadh leis agus an chroich-chéasta a gheárradh eadar é fhéin agus í fhéin. D’imthigh sé agus an corn leis agus níor stad sé go rabh sé sa’ bhaile. Thug sé deoch duithe-se as an chorn agus fuair sí an chainnt agus an t-éisteacht ar an bhomaite.
    Ní rabh na daoine beaga ábálta theacht thar an dorais, agus d’fág sé an corn amuigh aca. “Anois” arsa seisean “tógaigadh libh an corn má tá dúil agaibh ann.
    “Bhal” arsa an maighistir a bhí ortha, “ó tharla go rabh tú d’fear chomh cliste
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin