Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (gan teideal)

Cúpla scór bliain o shoin ní raibh moran beithidhigh 7 carreanna ag muinntir Ghaoith-Dobhair 7 ba ghnáthach leó a gcuid mónadh uilig a tharraingt na bhaile le hasalaibh 7 dhá chliabh ortha.

Cúpla scór bliain o shoin ní raibh moran beithidhigh agus carreanna ag muintir Ghaoth-Dobhair agus ba ghnáthach leó a gcuid mónadh uilig a tharraingt na bhaile le asalaibh agus dhá chliabh ortha. Lá amháin bhí fear dar b-ainm Micheal Eoin Óig ag tarraingt móin na bhaile. Bhí asal Mhicheail iontach fallsa agus chaitheadh sé bata a bheith leis igouinuidhe le tabhairt uirthí siubhal. Ach an lá seó casadh an Sagart 'Ac Phaidín ar Mhicheal agus é ag bualadh achan bhuille ní ba laidre na an ceann eile ar an asal. "Stad sin" arsa an sagart le Micheal go confadhach, nach bhfuil fhios agat gur asal a d'iomcar ar Slánuightheoir isteach go Iurusalem"?
    "Mas é" arsa Micheal "bfhada a bheadh sí seó a thabhairt ann.
    Antoin Mac Suibhne