Scoil: Cnoc an Stolaire (uimhir rolla 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Dhún na nGall
Seosamh Ó Gallchobhair

1. Mícheal Na G’cleas
    Bhí sean lánamhain ann aon uair amháin agus bhí siad go beó bocht ag streachailt leis an t’saoghal ag iarraidh a m’beátha a bhaint amach go maith agus thiocfhadh leó.
    Ní rabh aca ach bó amháin agus díarr an bhean Eibhlin air í a thabhairt leis un aonáigh agus í a dhíol. Thug sí órdughadh cruáidh do nuair a ghéobhadh se lúach na bó gan píghinn amháin a chuir amugha nó da gcuirfheadh gan pilleadh na baile. Dimthigh Mícheal leis an bhó agus nuair a fuair se a luach, chuaidh sé féin agus triúr fear eile isteach go teach ósta agus d’órdúigh se taé díobhta. Taréis an taé deirígh Mícheal agus thug se cogar do fhear an thoíghe ócsta go rabh rún aige bob do bhualadh ar na fir seo a bhí leis agus thóg se amach an t’airgead agus thug lúach an taé do í ghan fhios do na fearaibh eile a bhí leis. Anois a
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Máire Ní Fhionnghaile