Scoil: Bun an Inbhir (uimhir rolla 5166)

Bun an Inbhir, Co. Dhún na nGall
Eoghan Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag treabhad. Cuir siad ceist ar an maighistír e fhéin caidé mar bhí Domhnall Óg ábálta stad mar bhí sé a déanamh. Dubhairt seisean nach rabhas aige-san a dhath fá dtaobh sin. “Ach níl aon lá ó tainig sé annsin nach rabh bonn ag teacht isteacht in mó sparán cé bith áit a bfuil sé ag teacht as” agus go bfuil dhá oiread ráth ag teacht ar a fheirm” Chuaidh siad annsin go dtí Domhnall í fhéin agus chuir siad an ceist air. Dubhairt sé go n-innseochadh sé sin daobhta nuair a rachad sé tart ar an pháirc arís, agus cuaidh siad-san tart leis. Nuair á chuaidh sé fhad leis an áit ar toisigh sé. D’iarr sé ar fear acá a chluas a cur go dtí a cuas-san agus a cos go dtí a cos-san. Rinne seiseán seo agus chuir an stócach ceist air an mothuigheann sé éan dath. Dubhairt seiseán go mothuigheann sé clog tig an Pobaill ag bualad. Bhal arsan stócach sin clug Dé atá ag sgairtig orm-sa stad de’n obair anois, agus mise aingeal Dé.
    Dimtigh na feirmeoirí agus gan iad a dath níos crínne na bí siad ag teacht daobhta. Nuair a bhí Domhnall ann bliadhain nó dó cuir a maighistír dhá gamáin óga amach na cnuich í n-ainim Domhnaill. Bual [breoidhti]? Domhnall agus chuaidh sé a luigh Nuair a
    AT0759B: Holy Man Has his own Mass
    Pádruig Ó Fearraidhe